Rig electrician

Rig electrician

Een rig electrician is een functie op een boorplatform waarbij de desbetreffende werknemer veel werkzaamheden gerelateerd tot elektronica en machines uitvoert. Zo moet een rig electrician machines en elektronische apparaten repareren, onderhouden en controleren. Verder zal een rig electrician gewend moeten zijn aan de extreme weersomstandigheden die heersen op een boorplatform. Hierdoor moet een rig electrician op een boorplatform een (gedeeltelijke) andere opleiding volgen dan een rig electrician op het vasteland.

Een rig electrician is een werknemer op een boorplatform die gespecialiseerd in het onderhouden, controleren en repareren van elektrische apparaten. Op een boorplatform staan er veel elektrische apparaten bij elkaar om de boringen goed te laten verlopen. Zo zijn er veel koelsystemen, elektrische controles die de boringen regelen en machines die de aardolie opslaan en verwerken. Al deze machines worden dagelijks intensief en veel gebruikt, waardoor ze constant gecontroleerd en onderhouden moeten worden. De rig electrician zorgt hiervoor. Hij zorgt ervoor dat alle machines naar behoeve werken, en dus ook dat het boorplatform probleemloos en vlekkeloos door kan blijven werken.

Rig electricians op een boorplatform verschillen in veel opzichten van rig electricians die werken op het vasteland. Als eerste zullen deze werknemers op een boorplatform moeten wennen aan de extreme omstandigheden. Vaak is het op een boorplatform koud en heerst er een krachtige wind. Deze factoren kunnen negatieve invloed hebben op de werkzaamheden van een rig electrician. Hierdoor zal deze persoon ook goed moeten leren omgaan met deze omstandigheden op een boorplatform.

Een rig electrician zal naast de aanvullende opleiding voor het werken op een boorplatform uiteraard ook een normale opleiding tot rig electrician moeten volgen. Tijdens deze opleiding leert hij machines en apparaten onderhouden en repareren. Kortom, deze rig electrician wordt dus opgeleid om een algemene klusjesman te worden voor alle apparaten en machines die aan boord zijn van een boorplatform.