Motorman

Motorman

Op een boorplatform gaat het erom dat er zoveel mogelijk olie uit de bodem wordt gehaald in een zo korte mogelijke tijd. Mede hierdoor zijn er veel machines en apparaten aan boord die ervoor zorgen dat alle processen en boringen zo efficiënt en probleemloos verlopen. De machines leveren veel extra diensten, maar ze hebben op den duur ook onderhoud en reparaties nodig. Gelukkig is er daar een gespecialiseerde werknemer voor, namelijk de motorman.

De motorman is eigenlijk de techneut op een boorplatform. Hij zal op een alledaagse dag van machine naar machine lopen om deze te bekijken, te onderhouden en eventueel te repareren. Verder is de motorman ook verantwoordelijk voor sommige andere technische werknemers. De motorman kan tevens verschillende technische panelen bedienen. Om deze redenen is een motorman een zeer belangrijke functie op een boorplatform.

Een motorman heeft veel verantwoordelijkheden. Zo moet hij de vele machines aan boord optimaal onderhouden en bijhouden, zodat ze hun werk optimaal en zo efficiënt mogelijk uitvoeren. Daarnaast moet hij ervoor zorgen dat alle elektronica goed werkt, waardoor de communicatie vlekkeloos verloopt. Een motorman is dus kort gezegd verantwoordelijk voor alle techniek aan boord.
Mede door de verantwoordelijkheden moet een motorman een speciale opleiding volgen. Vaak kunnen werknemers op een boorplatform doorgroeien en promoveren naar hogere functies, maar bij motormannen is dat niet vaak het geval, omdat motormannen al voorkennis nodig hebben van dieselmotoren en elektronica, en dit is vaak niet makkelijk te leren aan boord.

Een motorman moet dus aan het vasteland een speciale opleiding volgen. Hier doet hij voorkennis op die hij goed kan gebruiken tijdens zijn werkzaamheden op een boorplatform. Hier leert hij bijvoorbeeld zaken over dieselmotoren, bedieningspanelen, soorten communicatiemiddelen, het onderhouden van machines en het repareren van machines. Tijdens deze opleiding leert een motorman dus zo efficiënt mogelijk werken, waardoor hij het hoofddoel zo goed mogelijk kan verwezenlijken, namelijk zo efficiënt mogelijk aardolie uit de bodem halen.