FPSO-schip

FPSO-schip

Een FPSO-schip is een reusachtig schip dat aardolie en/of aardgas vervoert. Deze FPSO-schepen, wat staat voor ‘floating production, storage and offloading’, zijn omgebouwde containerschepen die gespecialiseerd zijn in het vervoeren en verwerken van fossiele brandstoffen (aardolie en aardgas). Door hun grote omvang kunnen ze een grote hoeveelheid fossiele brandstoffen vervoeren, waardoor deze schepen ideaal zijn als transportmiddel van de boorplatforms naar het vasteland.

Een FPSO-schip wordt ingezet als hulpmiddel bij boorplatforms. Vele boorplatforms die aardolie of aardgas uit de bodem halen, hebben zelf weinig ruimte om deze stoffen in op te slaan. Daarom worden FPSO-schepen massaal ingezet om de vele liters aardolie en aardgas mee te nemen. Naast de functie als transportmiddel, kan een FPSO-schip ook de aardolie gedeeltelijk aan boord verwerken. Dit houdt in dat deze schepen de fossiele brandstoffen zo verwerken, dat de inhoud direct naar een olieraffinaderij gebracht kan worden. De FPSO-schepen zorgen dus voor een directe lijn tussen boorplatforms en olieraffinaderijen.

Andere functies van een FPSO-schip

FPSO-schepen worden soms ook ingezet om aardolie te halen uit kleine olievelden. Soms is het niet de moeite waard om boven een klein olieveld een boorplatform te plaatsen. Aangezien het wel zonde is om deze olie te laten liggen, worden hier vaak FPSO-schepen op afgestuurd. FPSO-schepen hebben speciale techniek en pompen aan boord, waardoor ze de aardolie uit de grond kunnen halen. Op die manier is het mogelijk om de kosten van een boorplatform te besparen, maar toch aardolie uit de bodem te halen.
Soms worden FPSO-schepen ook gebruikt om alvast wat aardolie uit de bodem te halen totdat de boorplatforms eraan komen. Zo wordt er tijd bespaard en kan er des te sneller aardolie uit de grond worden gehaald.

FPSO-schepen behoren tot de grootste schepen van de wereld. Dit komt doordat er jaarlijks grote hoeveelheden aardolie en aardgas vervoerd moeten worden. Verder zijn deze schepen ook zo groot, omdat er soms verwerkingsmachines op deze schepen zitten. Door deze vele functies en grote omvang zijn FPSO-schepen geavanceerde schepen die ideaal zijn om aardolie en aardgas te vervoeren en te verwerken.