Offshore werken zonder diploma

Offshore werken zonder diploma

Met offshore (‘niet op de kust’) werken worden de werkzaamheden op een olieplatform, boorplatform of productieplatform bedoeld. De werknemers op deze platformen worden offshore werkers genoemd. Deze werknemers kunnen op deze platformen allerlei werkzaamheden verrichten. Het is daarom ook goed mogelijk om ook zonder diploma offshore werk te krijgen.

Voordelen van offshore werk

Hoewel vele mensen heimwee zullen krijgen naar het vasteland, zijn er ook vele mensen die het juist prettig vinden om op het platform op zee te werken. Werken op zo’n platform kan namelijk erg rustgevend zijn. Doordat een platform ver weg van de kust staat, kunnen offshore werkers het drukke en stressvolle leven op het vasteland ontvluchten.

Offshore werken verdient daarnaast ook relatief meer geld dan een soortgelijke baan op het vasteland, omdat er ook een soort ‘risicogeld’ bij het loon inbegrepen zit. Dit komt doordat werken op een platform niet geheel zonder risico is. Toch komt het in de praktijk vrij weinig voor dat er iets gebeurt.Zonder diploma werken

Het is mogelijk om op een platform te werken zonder diploma, want hoewel de meeste werkzaamheden op een platform veel kennis vereisen, zijn er ook werkzaamheden die goed uitgevoerd kunnen worden door ongediplomeerde werknemers. Het is wel zo dat deze ongediplomeerde werknemers een VCA cursus gedaan moeten hebben. Deze cursus houdt in het kort in dat ze om moeten kunnen gaan met het feit dat deze baan enig risico met zich mee brengt.

De werkzaamheden die uitgevoerd kunnen worden door ongediplomeerde werknemers hebben vaak niet veel met techniek te maken, maar meer met sjouwwerk en werk dat enige kracht en inspanning vereist. Hierbij gaat het om werkzaamheden, zoals spullen tillen, of apparaten klaarzetten. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om offshore te werken als schoonmaker, kok of klusjesman.

Werken als ongediplomeerde op een platform heeft ook nog een ander voordeel. Werknemers die offshore werken, werken vaak op slechts één platform, hierdoor doen ze veel ervaring op en leren ze veel over het platform. Deze werknemers kunnen hierdoor relatief sneller ‘promoveren’ dan soortgelijke werknemers op het vasteland. Op die manier kunnen ook ongediplomeerde werknemers door de jarenlange ervaring terecht komen op hoge functies.

Offshore werken kan dus ook zonder diploma. Offshore werkers zonder diploma kunnen op het begin ‘simpele’ klusjes doen, zoals het tillen van materiaal of het klaarmaken van spullen. Ze kunnen daarnaast ook schoonmaakwerk of onderhoudswerk doen. Naarmate ze meer ervaring opdoen is de kans groot dat ze verder kunnen groeien. Daarnaast verdient offshore werken sowieso al meer dan werken op het vasteland, daarom zullen ook ongediplomeerde offshore werkers meer geld verdienen dan elke andere ongediplomeerde werker op het vasteland. Werken als offshore werker is dus niet alleen gunstig voor de portemonnee, maar biedt ook veel doorgroeimogelijkheden, zelfs zonder diploma.