Derrickhand

Derrickhand

Een derrickhand is een werknemer op een boorplatform die een behoorlijk leidinggevende rol heeft. Deze derrickhand heeft namelijk de (gedeeltelijke) leiding over de boringen naar de bodem van de zee. Hierbij regelt hij vanaf grote hoge de boringen. Verder regelt hij ook dat de boringen soepel en probleemloos verlopen.

Eén van de meest voornaamste werkzaamheden van een derrickhand is ervoor zorgen dat de boringen probleemloos verlopen. Op een boorplatform worden dagelijks vele boringen uitgevoerd, waarbij er telkens veel dingen mis kunnen gaan. Tijdens een boring worden er namelijk veel spullen gebruikt, wordt er veel materiaal ingezet en worden er veel werknemers aan het werk gezet. De derrickman is degene die ervoor moet zorgen dat alle werknemers goed samenwerken, en dat daardoor de boringen goed verlopen.

Mede door de grote verantwoordelijkheid en de grote behoefte aan overzicht, zal een derrickman hoog in de lucht de leiding nemen over de boringen. De meeste boorplatforms hebben een hoge toren, die een derrick heet, vandaar ook de naam ‘derrickhand’, van waaraf veel te overzien is. De derrickhand zal plaatsnemen op de toren, en kan hierdoor heel het platform goed in de gaten houden. Vanaf de toren zal hij ook kunnen communiceren met andere leidinggevenden beneden op de grond.

Vanaf de toren al de derrickman dus zorgen dat de boringen probleemloos verlopen. Deze taak vergt hierdoor veel verantwoordelijkheidsgevoel. Om deze reden worden alleen de beste werknemers aangesteld als derrickman. Deze goede werknemers worden meestal niet direct als derrickman aangesteld, maar hebben hiervoor al een goede naam moeten maken in het bedrijf. Zo zijn veel derrickmannen begonnen als roughneck of roustabout. Ze hebben zich hierna geknokt naar de functie als derrickhand. Werknemers die graag derrickman willen, zullen dus als eerste opgeleid worden tot roustabout of roughneck.