Pumpman

Pumpman

Een pumpman is een werknemer op een boorplatform die onder de derrickhand staat. In feite is een pumpman de persoonlijke assistent van de derickhand die ervoor zorgt dat de derrickhand makkelijk en zonder problemen kan doorwerken. Verder kan een pumpman ook in de toekomst doorgroeien tot hogere functies als hij genoeg ervaring heeft. Pumpman is dus een functie met veel doorgroeimogelijkheden.

Een derrickhand is een werknemer op een boorplatform die voornamelijk bezig is met de boringen. Zo bedient hij de boren en zorgt hij ervoor dat de boringen probleemloos verlopen. Het hoogste doel van een boorplatform is ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk aardolie naar boven wordt gehaald. Hierdoor moet er gezorgd worden dat de boringen zo snel mogelijk gedaan kunnen worden. De pumpman zorgt hiervoor. Hij zorgt er namelijk voor dat de derrickhand goed kan doorwerken. Zo zorgt de pumpman ervoor dat de boren goed schoon zijn, dat de boren goed werken, dat de werkomgeving van de derrickhand opgeruimd is en dat de derrickhand zonder problemen zijn werkzaamheden kan verrichten.

Een pumpman is de assistent van de derrickhand. Dit betekent dat de pumpman ook ervaring moet hebben met boren en met het werken op een boorplatform. Hierdoor moet een pumpman ook een opleiding volgen. Deze opleiding is echter wel minder zwaar en lang dan degene van een derrickhand.

Een pumpman is in het begin van zijn loopbaan op een boorplatform de assistent van de derrickhand, maar naar verloop van tijd kan hij ook zelf een hogere functie krijgen. Hij heeft namelijk doorgroeimogelijkheden. Als hij op een bepaald moment genoeg ervaring heeft opgedaan, dan kan hij een derrickhand worden. Dit wordt hij bijvoorbeeld als hij zelf met de boren om kan gaan en als hij genoeg ervaring heeft opgedaan om zelf leiding te mogen geven over andere pumpmannen.