SBM offshore

SBM offshore

SBM offshore N.V. is een Nederlands bedrijf dat zich vooral richt op de productie van installaties voor de opslag van gas- en olieproducten. Hierdoor is het bedrijf vooral actief in de productie, de bouw en exploitatie van drijvende opslag- en productieplatforms.
SBM offshore is een bedrijf dat zich tot nu toe sterk heeft gespecialiseerd in het verzorgen van vervoer en de verwerking van aardolie en aardgas. Dit uit zich in de productie van de zogeheten FPSO-schepen. Dit zijn schepen die de fossiele brandstoffen vervoeren van boorplatforms op de Noordzee naar de olieraffinaderijen aan het vasteland.

FPSO-schepen

FPSO-schepen zijn de ideale manier om de aardolie en het aardgas dat uit de grond is gehaald, te vervoeren naar het vasteland. FPSO-schepen zijn containerschepen die worden omgebouwd tot deze speciale schepen. Het voordeel van deze grote schepen, is dat de fossiele brandstoffen niet alleen vervoerd, maar ook verwerkt kunnen worden aan boord. Dit leidt ertoe dat de stoffen direct van het boorplatform naar de olieraffinaderij gebracht kunnen worden. Dit zorgt voor een directe lijn tussen olieraffinaderijen en boorplatforms.

Geschiedenis van het bedrijf

SBM offshore is in 1965 ontstaat op Nederlandse bodem. Het bedrijf is een fusie van verschillende Nederlandse scheepswerven die toendertijd samenwerkte onder de naam IHC Holland. Aanvankelijk richtte het bedrijf zich op de bouw van olietankers, maar kort daarna ging het bedrijf zich ook buigen over de productie van FPSO-schepen.

Het bedrijf

Bij SBM offshore werken rond de 7500 werknemers. Deze werknemers zijn verdeeld over de vele scheepswerven verspreid in het land en over het hoofdkantoor dat in Schiedam is gevestigd. Vanuit het hoofdkantoor wordt de productie van de schepen en productiemiddelen gecoördineerd, en op de scheepswerven zelf wordt het materiaal daadwerkelijk gemaakt. Op die manier ontstaat er een onderneming die al ruim 50 jaar toonaangevend is op het gebied van opslag van fossiele brandstoffen.