Nam

NAM

NAM is een afkorting voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Dit is een bedrijf dat zich richt op het verkrijgen van aardolie en aardgas. Dit doet het bedrijf door faciliteiten in te richten die in staat zijn om deze fossiele brandstoffen uit de grond te halen.

Het bedrijf werd opgericht nadat er een groot olieveld bij Schoonebeek (Drenthe) was ontdekt. De Nederlandse Aardolie Maatschappij was de eerste onderneming die hiervan gebruikt had gemaakt. Mede door nieuwe technieken had het bedrijf in een periode van 1947 tot 1996 250 miljoen vaten olie naar het aardoppervlak gebracht.

Verder is het bedrijf ook actief in het verkrijgen van aardgas. In 1948 startte de onderneming namelijk de boringen naar aardgas onder de grond van Coevorden. Hierna had NAM ook een gasveld gevonden onder Slochteren. Sindsdien wordt er uit deze gasbel nog massaal aardgas gehaald.

NAM richt zich hedendaags voornamelijk op de winning van aardgas. Dit komt doordat de gasbel onder Groningen zeer groot is. Hier kan het bedrijf dus nog veel voordeel uit halen. Dit leidt er ook toe dat ongeveer 75% van al het aardgas uit die bel komt. De rest komt uit andere aardgasvelden in andere gedeeltes van Nederland of op de Noordzee. Het bedrijf heeft op de Noordzee ook verschillende boorplatforms staan (onder andere bij Den Helder), of haalt het gas uit de bodem met behulp van verschillende speciale boten met boren erop.

Gegevens over het bedrijf

NAM is opgericht nadat het grote olieveld bij Schoonebeek is gevonden. NAM is een bedrijf dat twee eigenaren heeft. Aan de ene kant is ExxonMobil voor de helft eigenaar en aan de andere kant heeft ook Shell de helft van het bedrijf in handen. Het hoofdkantoor van NAM bevindt zich in Assen en de onderneming heeft ongeveer 1750 mensen in dienst.