Offshore toeslag

Offshore toeslag

Een offshore toeslag is een toeslag die werknemers in de offshore branche krijgen voor de werkzaamheden die ze verrichten. In de praktijk bestaan er verschillende soorten toeslagen en krijgt ook niet elke offshore werker dezelfde toeslag. Deze vergoeding hangt namelijk in sommige gevallen af van functie en opleiding.

Wat is een offshore toeslag?

Een offshore toeslag is een vergoeding die offshore werkers krijgen voor de werkzaamheden die ze verrichten op een boorplatform. Dit komt doordat deze werkzaamheden vaak meer risico met zich meebrengen dan werkzaamheden aan het vasteland. Deze vergoeding hangt onder andere af van de opleiding en de functie van de werknemer. Op een boorplatform werken veel mensen bij elkaar. Hierbij zijn er werknemers die direct op het platform werken en zijn er mensen die vooral diensten aanbieden, zoals bedden schoonmaken en eten maken. Deze mensen krijgen vaak een minder hoge offshore toeslag dan werknemers die risicovolle beroepen uitvoeren, zoals boringen verrichten en spullen versjouwen. Hierbij geldt dus dat offshore werkers een hogere offshore toeslag krijgen naarmate ze meer gevaarlijkere beroepen uitvoeren.

Daarnaast hangt de offshore toeslag ook af van de opleiding. Er geldt ook dat werknemers die meer certificaten behaald hebben ook een hogere offshore vergoeding krijgen. Een voorbeeld hiervan is een VCA certificaat. Dit is een certificaat dat werknemers kunnen behalen om te bewijzen dat ze veilig kunnen werken op een boorplatform.

De offshore toeslag wordt bij het salaris opgeteld. Dit houdt in dat de werknemers deze toeslag niet los krijgen. Verder wordt de toeslag ook berekend op jaarbasis, waardoor de offshore werkers precies kunnen zien hoeveel offshore toeslag ze krijgen op hun jaarrekening. De offshore toeslag geldt overigens in veel gevallen ook voor werknemers die werken op een schip of boot, maar deze toeslag is gebruikelijker in de wereld van de boorplatforms, omdat op deze plekken werknemers vaak een vaste baan hebben.