Brandwacht offshore

Brandwacht offshore

Een offshore brandwacht is een brandwacht die op een boorplatform altijd paraat staat om eventuele branden of gevaren te verijdelen. Daarnaast zal deze ploeg er natuurlijk ook voor zorgen dat de branden geblust worden en dat de schade hersteld wordt. Deze offshore brandwacht zorgt er dus in het algemeen voor dat de veiligheid op een boorplatform gewaarborgd blijft.

Wat doet de brandwacht?

Op een boorplatform werken er veel mensen bij elkaar die veel (gevaarlijke) werkzaamheden uitvoeren. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om lassen, boren, (brandbare) spullen versjouwen en met benzine werken. Een aantal van deze werkzaamheden kan gevaarlijk zijn. Om eventuele ongelukken, zoals branden, uit te sluiten is er een brandwacht aanwezig op het booreiland. Deze kunnen direct ingrijpen als er iets misgaat. Dat is vooral handig op een boorplatform, want doordat het platform vele kilometers van het vasteland ligt, is een blushelikopter niet snel ter plaatse.

Concreet gezegd blijft de brandwacht dus dag en nacht paraat om de branden te blussen. Zij werken logischerwijs dus in ploegendienst. Over het algemeen geldt dat brandwachten eerst twee weken werken op het boorplatform en daarna twee weken naar huis gaan. Thuis kunnen ze bijvoorbeeld werken aan het vasteland of een opleiding volgen. Deze opleiding is overigens belangrijk, want brandwachten hebben sowieso een aantal opleidingen nodig. Als eerste hebben ze een VCA certificaat nodig. Dit is een algemeen erkend certificaat dat bewijst dat de geslaagde goed om kan gaan met gevaarlijke situaties. Verder moeten brandwachten ook een rijksdiploma brandwacht bezitten om aan de slag te gaan als brandwacht op een booreiland.

Brandwachten in de offshore branche krijgen vaak ook een offshore toeslag, omdat ze werk verrichten dat enig risico met zich meebrengt. In de praktijk gebeuren er overigens niet vaak ongelukken, en als er ongelukken gebeuren, dan zijn deze vaak niet van zo’n ernstige aard dat er gewonden vallen.